DEPRESYON NEDİR?
Depresyon (majör depresif bozukluk) derin bir üzüntü ve mutsuzluk hali, karamsar düşünceler, daha ilgi duyulan şeylere karşı isteksizlik ve değersizlik hisleriyle karakterize olan bir duygudurum bozukluğudur. Birçok insan hayatı boyunca yoğun üzüntüler deneyimler ve depresif bir ruh hali yaşayabilmektedir. Ancak yaşanan her üzüntü ve mutsuzluk depresyon yaşandığı anlamına gelmemektedir.
DEPRESYONUN BELİRTİLER NELERDİR?
Depresyonda çeşitli duygusal ve fiziksel semptomlar yaşanabilmektedir. Depresyonda ki kişinin duyguları, düşünceleri ve davranışları olumsuz yönde etkilenmektedir. Yoğunluğu arttıkça kişi günlük hayatındaki aktivitelerini yapmakta zorlanabilmektedir.
Depresyonun belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Üzüntü ve mutsuzluk hali, her zamanki etkinliklerle ilgili zevk kaybı, karamsar düşünceler, fiziksel belirtiler (uyku problemleri, iştahta değişme, kilo alma/verme gibi), enerjinin kaybedilmesi, yorgunluk, halsizlik, davranışlarda yavaşlama (konuşma ve iş yapmada zorlanma/yavaşlama gibi), değersiz ya da aşırı suçlu hissetme, odaklanamama, karar vermede zorlanma, ölüm, intihar ve kendine zarar verme düşüncelerinin olması depresyonun belirtileridir.
Bu belirtilerin birden fazlasını, en az iki hafta boyunca yoğun olarak yaşayan kişilerin bir ruh sağlığı uzmanından destek alması önerilir.
DEPRESYONUN NEDENLERİ NELERDİR?
Depresyonun kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Genetik faktörler, beyindeki kimyasal bozukluklar, hormon dengesinde meydana gelen farklılıklar, bazı kişilik özellikleri, aşırı stres veya travma, bazı kronik rahatsızlıklar, çeşitli ilaçların yan etkileri ve yoğun madde kullanımı gibi psikolojik, biyolojik ve çevresel faktörler depresyonu tetikleyebilmektedir.
DEPRESYON İÇİN RİSK FARKTÖRLERİ
- Erken ebeveyn kaybı
- Madde ve alkol kötü kullanımı
- Anksiyete bozuklukları
- Kadın olmak
- Erken ebeveyn kaybı
- Düşük sosyoekonomik düzey
- Ayrı yaşama, boşanmış olma
- İşsizlik: İşsizlik depresyonda risk etkeni olması yanında işte verimliliği azalmasının önemli nedenlerindendir.
- Daha önce depresyon geçirmiş olma
- Yakın zamanda önemli yaşam olayları, stres etkenleri
- Kişilik yapısı
- Çocukluk döneminde cinsel veya fiziksel kötü davranılma öyküsü
- Bazı ilaçlar
- Tıbbi hastalıklar
- Hormonal değişiklikler.
DEPRESYONUN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Depresyon tedavisinde, kişiye özel bir yaklaşım benimsenir. Tedavi süreci, bireyin tercihleri, tıbbi geçmişi ve depresyonun şiddeti gibi faktörler dikkate alınarak belirlenir.
Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi, psikoterapi veya her ikisinin bir arada kullanılması bulunmaktadır. Bununla birlikte, yaşam tarzı, uyku düzeni ve beslenme gibi faktörler de tedavi sürecinde önemli bir rol oynar.