Sıkça Sorulan Sorular

Psikoterapi süreci ile ilgili sıklıkla sorulan soruları ve cevaplarını bu sayfada bulabilirsiniz.

Psikoterapi kişinin duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerini kendi beklentileri doğrultusunda değiştirmesi amacıyla psikolojik dengenin korunması ve geliştirilmesine yönelik, konuşmaya dayalı iyileşme sürecidir.

Psikoterapi içgörü kazanmanıza, baş etme mekanizmalarının güçlenmesine ve yeni baş etme yolları keşfetmenize yardımcı olur. Yaşam olayları ile baş etmede zorluklar, bir yakının kaybı, ilişkilerde problem yaşanması gibi durumlarda psikoterapiye başvurabilirsiniz. Aynı zamanda psikoterapi bireyin kendini keşfetme sürecidir. Bu yüzden psikoterapiye herkes başvurabilir.

Terapi bireysel ve özel bir süreçtir. Terapinin süresi kişiye ve terapi yöntemine göre değişiklik göstermektedir.

Terapi seanslarının sıklığı terapi yöntemine ve bireye göre değişkenlik göstermektedir. Terapi sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından, seans aralarının uzun olmaması önemlidir. Bu sebeple seans sıklığı haftada en az 1 gün olabilirken kişiye ve terapi yöntemine göre haftada 2-3 gün olabilmektedir. Seans süreleri ise 45-50 dakikadır.

Psikolog dört senelik Psikoloji Lisans eğitimini tamamlamış kişilere verilen unvandır. Psikologlar insan ve hayvanların davranış, düşünce ve duygularını ortaya çıkaran süreçleri anlamak üzere beyinin işleyişi, gelişim, öğrenme, sağlık ve fizyoloji gibi konularda eğitim almaktadırlar. Psikiyatrist altı yıllık tıp eğitimini ve dört yıllık Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığı yapan kişilere verilen unvandır.

Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı yapan ve terapi eğitimi alan psikologlar ve gerekli terapi eğitimlerini alan psikiyatristler terapist olmaktadır. Terapistler terapi alanında uzmanlaşmış, bu alanda gerekli terapi eğitimlerini ve süpervizyon almış kişilerdir.

Psikologlar ilaç yazmazlar. İlaç tedavisini tıp eğitimi alan psikiyatristler yürütmektedir. Psikolog/terapist eğer gerekli olursa ilaç tedavisini başlatmak için psikiyatriste yönlendirme yapmaktadır.

Psikolojik sorunların tedavisinde hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Gerekli durumlarda ise iki tedavi yöntemi birlikte kullanılmaktadır. Birçok psikolojik sorunun tedavisinde psikoterapinin etkisi kanıtlanmıştır. Terapist gerekli gördüğünde ilaç tedavisini başlatmak ve psikiyatrik destek alınması için psikiyatriste yönlendirme yapabilir.

Psikolog seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, başvurduğunuz kişinin uzmanlık derecesidir. Psikoterapist 4 yıllık psikoloji lisans ve devamında yüksek lisans eğitimlerinin ardından çeşitli psikoterapi yöntemlerinde uzmanlaşmış kişidir. Türk Psikologlar Derneği (TPD), psikoterapist unvanını, “psikolojinin klinik uygulamalarında veya psikiyatride bilimsel yeterliğin yanı sıra uygun terapi eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak terapi uygulama yeterliği kazanan bireyler tarafından kullanılabilecek bir unvan” olarak tanımlamaktadır. Psikoterapi ”danışmanlık, destek, koçluk, kişisel gelişim” gibi alanlardan ayrılmaktadır.

Psikoterapist olabilmek için bir terapi yaklaşımında (Örneğin Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi) eğitim ve süpervizyon süreçlerini tamamlamak şarttır. Psikolog ya da klinik psikolog olmak, kişinin psikoterapi yapabileceği anlamına gelmez. Psikoterapist olmak için gerekli eğitimden geçmiş olması gerekir.

Terapiden fayda sağlamak ve hatta zarar görmemek için, hizmet alınan kişinin yetkinliği iyi araştırılmalıdır.

Psikoterapi, terapist ve danışan arasındaki özel bir alandır ve sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için terapist ve danışan arasındaki güven ilişkisi esastır. Gizlilik ilkesi gereğince terapist paylaşılan bilgilerin korunması ile yükümlüdür. Bu yüzden terapi odasında anlatılan her şey terapist ile danışan arasında kalmaktadır. Terapide gizlilik ilkesinin bozulacağı istisnai durumlar ise; kişinin kendisine veya bir başkasına zara verme ihtimalinin olduğu durumlardır.

İlk görüşme tanışma ve değerlendirme seansıdır. İlk görüşme danışan ve terapistin birbirini tanıdığı bir görüşmedir. Terapistin danışanı tanımak ve değerlendirmek adına sorular sorduğu ve süreci tanıttığı, danışan için ise süreci tanıdığı ve aklına takılan soruları sorduğu bir görüşmedir.

Psikolojik Destek Hizmeti için merkezimizin iletişim numarası üzerinden terapi desteği almak istediğiniz konuyla ilgili öncelikle randevu almanız gerekmektedir. Tabikide randevunuzu oluşturmak kendi tercihiniz olduğu gibi alınan randevuya katılım göstermek de süreciniz ve ruh sağlığınız açısından önem arz etmektedir. Randevu oluşturma sayfamızdan ya da iletişim sayfasından bizlere ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Terapi süreci uzun ve kişiye özel bir yoldur. Süreç boyunca kişinin kendisini iyi ve kötü hissettiği zamanlar olabilir. Sürecin ilerlemesi kişiye ve sürece göre değişmektedir. Bu yüzden iyi hissetmeye dair belirli bir zaman vermek yanlış bir bilgi olabilmektedir.

Hayır terapide herhangi bir yaş sınırı yoktur. Terapi her yaştan birey için uygundur. Her yaşa yönelik yöntemde birbirinden farklılaşmaktadır. Yetişkinler ve ergenler için konuşarak süreç ilerletilirken çocuklar için oyunlarla iletişim kurulur. Yetişkin ve ergenler bireysel terapiye başvurabilirken, çocuklar için ebeveynler tarafından oyun terapisine başvurulabilmektedir.

Yüz yüze terapi ile online terapi ortam olarak farklılaşmaktadır. Seans yapısı, içerik ve süreç olarak bir farklılık bulunmamaktadır. Yüz yüze terapiye ulaşmadaki zorluklar (yurt dışı/şehir dışında yaşama, pandemi) olması durumunda online olarak terapiye başvurulabilmektedir.