PSİKOTERAPİ NEDİR?
Psikoterapi, bireyin duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerini kendi beklentileri doğrultusunda değiştirmesi ve psikolojik dengenin korunması ve geliştirilmesine yönelik, konuşmaya dayalı bir iyileşme sürecidir. Psikoterapinin özü terapist ile danışan arasındaki etkileşim ve iletişime dayanan bu süreçte danışan açısından istek ve güven, terapist açısından ise sabır ve özveri ister.
Terapi sürecinin temel amacı, danışanın içgörü kazanarak karşılaştığı sorunlarla baş etme kapasitesini ve yaşam kalitesini artırmaktır.
Psikoterapi kişilerin başvuru sebeplerine göre bireysel terapi, çift terapisi, aile terapisi, oyun terapisi ve grup terapisi şeklinde uygulanabilir. Psikoterapide kullanılan başlıca terapi yöntemleri arasında Psikodinamik/Psikanalitik Psikoterapi, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Gestalt, Çift/Aile Terapisi, EMDR ve Oyun Terapisi yer alır.
Psikoterapide ilk seans, değerlendirme sürecidir ve hem terapist hem de danışan için kritik bir öneme sahiptir. İlk seansta terapist, danışanın mevcut ve geçmiş psikolojik ve fiziksel durumunu anlamak için sorular sorar ve danışanı tanımaya çalışır. Bu şekilde terapist, en uygun tedavi yöntemini belirlemeye çalışır. Danışan için ise ilk seans, terapi sürecinin faydalı olup olmayacağını anlamak için önemlidir. Danışan, ilk seansta terapist ve psikoterapi süreci hakkında bilgilendirilir ve oluşabilecek soru işaretleri giderilir. Danışanın terapi sürecini daha iyi anlaması ve terapistle etkili bir iletişim kurması, verimli bir terapi sürecinin temelini oluşturur.
Kaynakça
Öztürk, O., & Uluşahin, A. (2023). Ruh Sağlığı ve Bozuklukları. Ankara: Nobel Tıp Kitapevleri.
Kozacıoğlu, G. (tarih yok). Psı̇koterapötı̇k Ortama Gı̇rı̇ş.