PSİKODİNAMİK TERAPİ

Psikodinamik terapi geçmiş yaşantıların, şimdiki zamanda hasta için acı verici yollarla tekrarladığı fikrine dayanmaktadır.  Kişinin sorunlarının altında yatan arzu, düşünce, korku ve çatışmalarını, zihnin çalışma biçimini, yaşamını, duygu ve davranışlarını, terapist ile etkileşim içerisinde gözden geçirmesidir.

Psikodinamik terapi ile içsel deneyimler ve geçmişin şu anki davranışlar üzerindeki etkisi anlaşılarak geçmiş çatışmaların keşfedilir ve anlamlandırılır ve bu sayede içgörü kazandırılırr. İç görü kazanan kişi, yaşamının kontrolünü eline alabilmek yönünde güçlü adımlar atabilir ve bu sayede hayatındaki kısır döngüler üzerinde farkındalıklar kazanır.

Duygularını ve düşüncelerini anlamak yeni düşünce, davranış ve çözümler geliştirme yolunda önemli bir adımdır. Bu şekilde kişiler daha iyi uyum sağlayabilirler, kendisini daha çok mutlu edecek seçimler yapabilirler.

Terapist ile danışanın ilişkisi terapi sürecinin verimli geçmesi ve değişim için önemli bir araçtır. Terapi sürecinde danışan problemlerinin altında yatan nedenleri terapist ile ilişkisinde deneyimleyerek duygusal açıdan fark eder.

Psikodinamik terapi ile amaç

  • Kişinin kendilik algısının düzelmesi,
  • Benlik saygısının artması,
  • Kişinin duygularına yönelik farkındalık ve tahammülün artması,
  • Kendi gerçekliğini fark etmesi ve anlaması,
  • Daha sağlıklı başetme yollarının kullanılması,
  • İlişkilerin düzelmesi ve daha sağlıklı ilişkiler kurabilme becerisinin artmasıdır.

Kaynakça

Özmen, M. (2017). Psikanaliz ve Psikanalitik Psikoterapi. E. Köroğlu içinde, Psikoterapi Yöntemleri: Kuramlar ve Uygulama Yönergeleri (s. 9-39). Ankara: HYB Basım Yayın.

Türkiye Psikiyatri Derneği. (Türkiye Psikiyatri Derneği Yayını). Psikanalitik Psikoterapiler: Temel Kavramlar, Kuramlar ve Yöntemler. Ankara: 2011.