OYUN TERAPİSİ
Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir. – Garry L.Landreth
Oyunun çocuklar için eğlendikleri bir aktivite olmasının yanında birçok işlevi vardır. Oyun çocukların bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel becerilerinin geliştiği ve hayata ve insana dair bilgiler öğrendikleri bir aktivitedir. Aynı zamanda oyun çocuğunun dilidir. Oyun ile birlikte çocuk duygularını, kaygılarını, düşüncelerini ve yaşadıklarını anlatır. Oyunun en önemli işlevi ise çocuğu iyileştirir. Bu sebeple çocuklarla çalışırken oyunun temel alındığı terapi yaklaşımları kullanılır.
Oyun terapisi çeşitli oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların kendini ifade etmesinin teşvik edildiği ve duygu ve davranışlarını düzenleyebilmelerini sağlayan bir terapi yöntemidir. Oyun terapisi ile çocuklar yaşadıkları kaygı, travma, uyum sorunları, duygusal ve sosyal sorunlarıyla daha etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenirler.
Çocuklar oyun terapisinde oyun ve oyuncaklar aracılığı ile duygularını ve anılarını ortaya koyarlar ve bu şekilde problemlerinin temeline ilişkin ipuçları verirler. Oyun terapisi ile amaç, çocukların rahat hissedebileceği özel alanlarda ve çocuğun yaşına uygun oyun ve oyuncaklarla çocuk ile iletişim kurarak, çocuğun yaşadığı problemlerin temelini anlamaya çalışmaktır.
Oyun terapisti çocuğun oynadığı oyunları gözlemleyerek çocuğun problemlerinin temelini keşfetmeye ve anlamaya çalışır. Çocuğun oyununun içerisine giren oyun terapisti, yine oyun ve oyuncaklar aracılığıyla bu problemlerin çözülmesinde destek olur.
Çocukların bireysel ihtiyaçlarına göre farklı oyun terapisi seçenekleri bulunmaktadır. En sık başvurulan oyun terapisi yöntemleri; çocuk merkezli oyun terapisi, bilişsel davranışçı oyun terapisi, yapılandırılmış oyun terapileri, öykülerle terapi, kum tepsisi terapisi ve deneyimsel oyun terapisidir.
Oyun Terapisi Kimlere Uygulanır?
Oyun terapileri, çocuklara özel geliştirilmiş terapi yöntemleridir ve genellikle 2-12 yaş arasındaki çocuklar için en uygun seçenektir. Ancak, çocuğun gelişimine bağlı olarak daha küçük veya daha büyük çocuklarda da oyun terapisine başlanabilir.
Oyun terapisinin yöntemi ve kullanılan oyun ve oyuncaklar, çocuğun yaşına ve karşılaştığı problemine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, her çocuk için terapi süreci özelleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
- Ebeveynleri boşanma sürecinde olan çocuklar
- Beslenme ve yeme bozuklukları yaşayanlar
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı almış bireyler
- Davranış bozuklukları olanlar
- Gerileme davranışları sergileyenler
- Uyum problemleri yaşayanlar
- İletişim problemleri olanlar
- Konuşma bozukluğu yaşayanlar
- Kaygı problemleri yaşayanlar
- Fobileri olanlar
- Uyku problemleri yaşayanlar
- Agresif davranışlar sergileyenler
- Alt ıslatma ve dışkı kaçırma sorunu yaşayanlar
- Tırnak yeme alışkanlığı olanlar
- Parmak emme alışkanlığı olanlar
- Öğrenme güçlüğü yaşayanlar
- Kayıp, yas ve travma yaşayan çocuklar
- Aile içi şiddete maruz kalmış çocuklar, oyun terapisinden fayda sağlayabilirler.