ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlik dönemi kişinin yaşamında önemli bir geçiş evresidir. Bu evre yalnızca fizyolojik değişimlerle gerçekleşmez aynı zamanda duygusal ve psikolojik değişimleri de kapsamaktadır. Ergenlik döneminin nasıl şekilleneceği ve nasıl bir süreç olacağı çocukluk dönemindeki deneyimler, yetiştirilme tarzı, ebeveyn tutumları, aile öyküsü, sosyal çevre gibi birçok faktörü içinde barındırır.

Ergenlik döneminde kişi duygu dalgalanmaları, duygulanımda istikrarsızlık, karar vermekte zorluk ve alınan kararlardaki ani değişimler, sosyal uyum problemleri, özgüven problemleri, aile içi iletişim ve etkileşimde çatışmalar ve kimlik karmaşası yaşayabilmektedir.

Kişinin ergenlik döneminde kendini anlamaya yönelik çabaları oluşur ve kimlik arayışı başlar. Ergenlik döneminde, bağımsızlık ihtiyacında büyük bir yükselme görülür ve cinsel olarak kendini fark etme de bu dönemde gerçekleşir.

Bütün bu değişimler göz önüne alındığında ergenlik dönemi hem çocuklar hem de ebeveynler için çeşitli zorlukları barındıran bir sürece dönüşebilir. Bu sürecin daha kolay geçmesi için ebeveynlerin ve çocukların işbirliği içerisinde olabilmesi gerekmektedir.

ERGENLİK DÖNEMİNDE EBEVEYNLER NASIL DAVRANMALI?

  1. İletişime açık olun: Ergenlik döneminde kişi akranlarıyla daha fazla vakit geçirmeye ve ebeveynleriyle daha az iletişim kurmaya başlar. Bağımsızlık ve özerklik istekleri isteyebilirler. Ebeveynler bu süreç içerisinde iletişime açık olmalı ve iletişimi sürdürme konusunda çabalamalıdır. Düzenli olarak iletişim kurmak süreç içerisinde ki problemleri aşma konusunda destekleyici olacaktır.
  2. Empati: Ergenlik döneminde kişi yoğun duygusal dalgalanmalar ve duygusal istikrarsızlıklar yaşayabilir. Çocuğunuza karşı empati göstermek, hislerini anlamaya çalışmak ve bu alanlarda ona destek olmanız gerekmektedir.
  3. Sağlıklı sınırlar oluşturun: Ergenlik döneminde kişinin bağımsızlık ve özerklik istekleri artmaktadır. Bu süreç içerisinde çocuğunuzun yaşına uygun sağlıklı sınırlar belirlenmesi ve bu sınırların korunması önemlidir.
  4. Model olun: Ergenlik döneminde kişi kimlik arayışında olduğu için insanlara karşı algıları daha açık olmaktadır. İnsanların ilişkileri ve davranışlarını kendilerine model alabilmektedir. Bu yüzden sağlıklı başa çıkma biçimleri, ilişki kurma şekilleri ve davranışlar ile çocuğunuza olumlu bir örnek olmak önemlidir.
  5. Destekleyici olun: Ergenlik dönemi kimlik oluşumunun bir parçası olarak yeni ilgi alanlarının denendiği bir süreçtir. Bu süreç içerisinde ergenlik dönemindeki kişi farklı alanlarda deneyimler edinerek kimlik gelişimini desteklemeye çalışır. Çocuğunuzun yeteneklerine, hobilerine ve ilgi duyduğu alanlara karşı ilgi göstermeniz ve destek olmanız çocuğunuz özgüvenini artırır.