Çocuk ve Ergen Terapisi

Çocuk terapisi, duygusal, psikolojik, fiziksel ve sosyal gelişim alanlarında destek gereksinimi duyan çocuklarla yapılan bir terapi türüdür. Çocukların psikolojik sağlığı, büyüme sürecinde sağlıklı bir yetişkin olmaları için son derece önemlidir.

Travmalar, stres, ebeveyn tutumları ve ihtiyaçlarla ilgili problemler gibi çeşitli faktörler, çocuklarda yeme sorunları, uyku sorunları, konuşma sorunları, ilişkisel sorunlar, dışkılama sorunları, sınır sorunları, okul sorunları, davranışsal problemler, saldırganlık ve uyum sorunları gibi pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Çocuk terapisi, çocukların temel problemlerini anlamak ve çözmek için uygulanır.

Çocuk terapisinin amacı, çocukların yaşadığı sorunlara çözümler bulmak, başa çıkma mekanizmalarını ve problem çözme becerilerini geliştirmektir. Terapi süreci, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun bir şekilde ilerler ve çocuğun ihtiyaçlarına odaklanır.

Pendik Kurtköy’de yer alan merkezimizde, uzman psikologlarımız tarafından çocuklar ve ergenler için psikoterapi hizmeti ve ebeveyn danışmanlığı verilmektedir. Çocuğunuz için bir çocuk psikoloğuna danışmak ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız, iletişim sayfamızdan bizle iletişime geçebilirsiniz.

Çocukluk Dönemi Terapi

Çocukluk dönemi, kişinin benlik algısının gelişiminde ve sağlıklı ruhsallığın oluşumunda son derece önemli bir dönemdir. Çocuklarla yapılan terapi süreçleri, çocuğun karmaşık dünyasını anlamlandırmayı ve yaşadığı zorluklara yardımcı olmayı amaçlayan, gerektiğinde ebeveynlerin de dahil olduğu, alanında uzman psikologlar tarafından yürütülen bir süreçtir. En yaygın olarak kullanılan yöntem ise “Oyun Terapisi”dir.

Oyun terapisi, belirli terapötik sonuçları geliştirmek için, oyunun teröpatik bağlamda stratejik olarak kullanımıdır. Oyun; çocuğun kendi kendini ifade edebildiği, yeteneklerini fark ettiği, yaratıcı potansiyelini kullanabildiği, dil, zihin, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirebileceği önemli bir fırsattır.Çocuklar bilinçli düşüncelerini ve duygularını oyun etkinlikleri aracılığıyla sadece kelimelerle ifade edebileceklerinden çok daha iyi ifade ederler. Çocuk, özel olarak seçilmiş oyuncaklar, oyunlar ve malzemeler aracılığıyla yansıtma, yer değiştirme ve sembolizasyon savunma mekanizmaları üzerinden bilinçdışı çatışmalarını ortaya çıkarabilir. Çocuklar oyun esnasında stresli ve travmatik yaşantılarını yeniden canlandırabilir ve rahatlayabilir, böylece bunlar üzerinde bir güç ve kontrol duygusu kazanabilirler.

Oyun odasında çocuk psikoloğu; belirli sınırları çizerek çocuğa istediği gibi karar vermesine izin verirken, onu olduğu gibi kabul ederek ilişki kurmaya çalışır. Oyununun içeriğini yönlendirmeden, çocuğun sorununu kendi yoluyla çözeceğine güvendiğini gösterir. Bu süreçte çocuk duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini oyun yoluyla güvenli şekilde ortaya koyabilme fırsatı bulur.

Ergenlik Dönemi Terapi

Ergenlik dönemi, çocukluktan yetişkinliğe geçişin yaşandığı ve genellikle hem aileler hem de ergen bireyler için zorlayıcı olan bir dönemdir. Bu süreçte, kişi hem çocukluk dönemini geride bırakırken hem de bedensel ve ruhsal olarak yeni bir keşif yolculuğuna çıkar. Ergenlik döneminde, geçmişten kalan yaraların iyileştirilmesi, mevcut bedensel ve duygusal değişimlerin ele alınması ve gelecek kaygılarının üzerine odaklanılır. Terapi sürecindeki amaç, bu dönemin iyileştirici, bütünleştirici ve dönüştürücü yönlerini ortaya çıkarmaktır. Bu şekilde, ergenlik döneminin sağlıklı bir şekilde deneyimlenmesi, aile sisteminin bu döneme entegre edilmesi ve yetişkinlik dönemine yönelik koruyucu bir zeminin oluşturulması hedeflenir.

Çocuk ve Ergen Terapisinde Kullandığımız Yöntemler