Psikoterapi Nedir? Ne Değildir?

Psikoterapi, duygu düşünce ve davranışları konuşma yoluyla ve ilişki kurma yolları ile değiştirme ve iyileştirme sürecidir. Psikoterapi, terapist ile danışan arasında kurulan olumlu ilişki içerisinde kullanılan bir takım özel tekniklerle uygulanmaktadır.

Psikoterapi ile kişi duygularını, düşüncelerini, kendisiyle ve diğerleriyle olan ilişkilerine yönelik güvenli bir keşif sürecine girer. Bu süreç içerisinde kişi geçmiş yaşantılarının bugün üzerindeki etkilerini, yaşadığı içsel çatışmalarını, ilişkilerinin iç yüzünü ve çarpıtılmış inanç ve düşüncelerini keşfedebilir.

Psikoterapi kişinin yaşadığı zorluklar ve sıkıntılarla ilgili kişiye iç görü kazanmasını, düşünce ve motivasyonlarını araştırıp, arttırmayı ve bu sayede sağlıklı baş etme yolları bulunmasını sağlar.

Psikoterapi yöntemleri kendi içinde ayrılır ve bu yöntemlere bağlı çeşitli teknikler ve yöntemlerle çalışmaktadır. Her yöntemin kendi içerisinde farklı teknikleri vardır. Ancak temelde psikoterapinin belirli ilkeleri vardır. Psikoterapinin özü terapist ve danışan arasında kurulan etkileşim ve iletişime dayalı güven ilişkisidir.

Psikoterapi Ne Değildir?

Psikoterapide sihirli değnek yoktur, psikoterapi bir süreçtir. Psikoterapi kişinin kendisiyle ve dış dünyayla olan ilişkisini ve inançlarını, kendine ait çatışmaları, duyguları ve düşüncelerini güvenli bir ortamda ve biçimde keşfetme sürecidir. Psikoterapi inişli çıkışlı bir süreçtir ve kişi bu süreçteyken her zaman iyi hissetmez. Kişinin aydınlığa ulaşabilmesi için önce karanlıktan geçmesi gerekmektedir.

Psikoterapi dertleşme veya sohbet etme ortamı değildir. Psikoterapi sistemli ve kullanılan yönteme göre belirli tekniklerin uygulandığı bir süreçtir. Terapist danışanın kişiliğine uygun teknikler ile kişinin baş etme becerilerini artırmayı hedefler.

Psikoterapide tavsiye ve öğüt verilmez. Psikoterapide onaylama, yargılama ve suçlama yoktur. Psikoterapi sürecinde kişinin kendini keşfetmesi ve bu yolculukta tek başına ayağa kalma potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Bu sebeple psikoterapide belirli yöntem ve tekniklerle kişinin süreci desteklenir. Kişinin kendini keşif sürecine girebilmesi için terapist tarafından alan açılır. Terapist danışan adına karar alamaz, danışanın kendi kararlarını kendi alması beklenir.

Her psikoterapi seansı sonrasında kişi kendini mutlu hissetmez. Gelişim ve değişim, emek, çaba isteyen ve zaman zaman acı verici ve hüzünlü olabilen bir süreçtir. Kişi, kendisini her şeyiyle keşfetme sürecine girdiğinde bu süreç doğrusal ilerlemez. Bastırılmış ve yaşanmamış olumsuz duygular ve yaşantılar, yüzleşmekten korkulan durumlar, kişinin her yönüyle kendini görmesi zaman zaman zorlayıcı olabilmektedir.

Terapist danışan her düştüğünde anda orda olmaz ve onu kaldırmaz. Psikoterapide amaç kişinin kendi başına ayağa potansiyelini göstermek ve daha sağlıklı baş etme mekanizmalarını öğretmektir. Kişinin kendi başına problemlerini çözmesini sağlamak ve ömür boyu karşılaşacağı diğer problemlerle de kullanabilmesi sağlanır.

Psikoterapi tek seansta fayda sağlamaz. Her birey özeldir ve değişim süreci kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Psikoterapi uzun süreli bir keşif sürecidir. Bu süreçte danışan açısından istek ve güven, terapist açısından ise, sabır ve özveri ister. Terapist ve danışan gerekli yatırımları yaptıktan sonra psikoterapi sürecinin etkileri gözükmeye başlar.