EMDR TERAPİSİ

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, kişilerin rahatsız edici yaşantılarını duygusal sağlıklarına katkıda bulunacak şekilde yeniden işlemelerini sağlayan bir terapi yaklaşımıdır. Göz hareketlerinin kullanılması EMDR terapisinin yalnızca bir boyutudur. EMDR birçok terapi yaklaşımının çeşitli ögelerini içeren bütüncül bir terapi sistemidir.

EMDR, rahatsız edici yaşantıların bellekte yeterince işlenmeden depolandığı ve bu yaşantıların kişide işlevsizliğe sebep olduğu ve psikopatolojinin temeli olduğu varsayımını temel alır. Eğer bu yaşantılar yeniden işlenirse, yaşantıların uyum bozucu etkilerinin ortadan kalkacağını savunur.

EMDR işlenmemiş anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik bir terapidir. EMDR terapisinde iki yönlü göz hareketleriyle beynin doğal iyileşme becerilerini uyarılır ve zamanında yapmadığı işlemi yapması sağlanır. İşlenmenden kalmış yaşantıların beyin ağları ile ilişkisi kurulur ve öğrenme sağlanarak bilgi uyumlu bir şekilde depolanır. Uyum bozucu anıların tekrar işlenmesi sonucunda kişi, artık bu anılardan rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve sağlıklı bir bakış açısıyla görmeye başlar.

EMDR terapisi doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmalar, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, çocukluktan bugüne süregelen etkisi travmatik olan her tür yaşantı, günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz deneyimler, şiddete maruz kalma, küçük düşürülme, reddedilme, ihmal ve başarısızlıklar gibi birçok işlenememiş ve hayatı olumsuz yönde etkileyen yaşantılar üzerinde etkilidir.

Kaynakça

Kavakçı, Ö. (2017). EMDR. E. Köroğlu içinde, Psikoterapi Yöntemleri: Kuramlar ve Uygulama Yönergeleri (s. 587-600). Ankara: HYB Basım Yayın.